İçindekiler

Son yazılarımızdan birinde enteresan müzik aletleri veya enstrümanları yazısı sözü vermiştik. Araştırması biraz uzun sürdü ama sonuçlar oldukça ilginç. Özellikle epik müzik dinlemeyi seviyorsanız bu aletlerin sesini muhtemelen duymuşsunuzdur ama benim gibi sizler de isimlerini belki de buradan öğreneceksiniz.

“The Wing” Sound Sculpture

Kanat adındaki ilk enstrümanımız aynı zamanda bir heykel çalışması.

Hangi kafaya gider?

Post apokaliptik bir dünyada hayatta kalma mücadelesi veriyorsanız ideal bir soundtrack. Fakat bir an evvel zombiler canınızı alsın diye üstlerine koşuverirsiniz 🙂

Nyckelharpa

Gotland’daki Källunge kilisesinin kapılarından birinde 1350 yılından kalma fresklerde Nyckelharpanın izine rastlanıyor. Bu nedenle çok kadim ve mistik bir enstrüman. Tuşları olan bir arpa benziyor.

Hangi kafaya gider?

Elflerle bir Norveç Ormanında karşılaşırsanız bu müzik ortama uyar. Lakin son dönem başarılı korku filmlerini takip ettiyseniz (Midsommar, Ritual) Norveç ormanlarından uzak durun tabii 🙂

Hydraulophone

Değişik bir alet. Gerçekten suya dokundukça böyle sesleri nasıl çıkartıyor? Çözemedim… Hydraulophone , sesin hidrolik olarak üretildiği , suyla (bazen diğer sıvılar) doğrudan fiziksel temasla çalınan tonal bir akustik müzik aletidir.

Hangi kafaya gider?

Asansör müziğine benziyor ama doğal olmayan bir havası da var. Bir asansörde saçlarından yüzü görünmeyen bir ablayla bir Japon korku filmi senaryosunda kendinizi bulursanız. Bu müzik ortama yakışır. Ablanın gözlerine bakmayıııııın!!!

BARKOD?!?!?!

Çok açıklanacak bir şey yok. Adamlar barkodla elektronik müzik yapıyorlar. Ama kafalar pırıl pırıl.

Hangi kafaya gider?

Bilim-kurgu kesinlikle… Her türlü Blade Runner, dikiş veya overlok işleriniz için Barkod Çocukları arayınız. Daha garabeti olamaz herhalde ama Japonlara girdik artık daha fenası gelir şimdi. Nyckelharpa da neymiş?!?!

Vantilatör

“Daha fenası gelir!” demiştim. Fazla bekletmedi. Evet, bu arkadaşımız vantilatör çalıyor. Bir de ismine Fan Bass Arp demiş. Bildiğin vantilatör işte oğlum. Anana babana “Müzik grubunda çalıyorum.” dedin. “E biz de gelip bir dinleyelim.” deseler ne diyeceksin?!? Fakat beni tanıyanlar bilir. Vantilatörü severim. O yüzden bu arkadaşa kanım kaynadı.

Hangi kafaya gider?

Valla kafa kesinlikle iyi olmalı ama hangi maddeyle ve ne şiddette bende bilemedim. Rakı veya şalgamla deneyin olmazsa kımız ve absenti karıştırın. Artık bir yol bulun…

Yaybahar

Çok ilginç bir alet. Ben bir sürü başka alete benzettim ama hiçbirisine de benzemiyor. Hem de Türk bir yaratıcısı var.

Hangi kafaya gider?

Acı çektiğiniz bir gün meditasyon yapmakta inat ederseniz Yaybahar tam size göre. Hem çilehane, hem aydınlanma.

Testere

Ben bu gruba vokalist olarak katılmak istiyorum. Hatta icra edeceğim müzik türünü de kendim keşfedeyim…. Buldum Göksel´li Jazz: “Hasstasıyım hasstasıyım. Testerenin hastasıyım.”

Hangi kafaya gider?

Siyah beyaz Noir bir dedektif filminde bol dumanlı bir Jazz Club’ta, Femme Fatale cinayet tanığı ablamızın ağzından laf almaya çalışırken bu müzik cuk oturur.

Hurdy Gurdy

Akordeon mu desem veya keman mı desem bilemediğim çok eskilerden bir müzik aleti Hurdy-Gurdy. Hurdy-gurdy, elle döndürülen, sonuçta rozetli bir tekerlekle ses üreten telli bir enstrümandır. Çark, bir keman yayı gibi işlev görür ve özellikle enstrümanda çalınan tek notalar bir kemanınkine benzer ses çıkarır. Melodiler, perdelerini değiştirmek için bir veya daha fazla tel teğetlere (tipik olarak ahşaptan yapılmış küçük takozlar) bastıran bir klavyede çalınır. Rebaptan geldiği söyleniyor ve kökleri Bizans İmparatorluğuna kadar gitmekte.

Hangi kafaya gider?

İşlettiğiniz Ortaçağ tavernasını haydutlar basıp, kızınızı kaçırırsa…. İntikam almaya giderken Hurdy-Gurdy müziklerinden faydalanabilirsiniz. Side-Quest enstrümanı…

Son dönemde metalcilerde Hurdy Gurdynin peşine düştüler çünkü elektronik versiyonu sert müziklere çok uygun.

Kravik Lyre

Orijinal enstrümanın 14. Yüzyılda ilk izlerine rastlanmış. Norveç yani genel olarak Kuzey Avrupa çıkışlı. Wardruna, Skald, Garmarna gibi yeni nesil İskandinav folk grupları tarafından popüler hale getirildi.

Hangi kafaya gider?

Savaş tabii ki… Elbette savaş ve yağma. Viking müziği sonuçta. Gelip köyünüzü bastıklarında hepinizi kılıçtan geçirirlerken “Oooh please don’t pillage me!” dersiniz. Onlarda “No. I will pillage you.” derler. Sonunda dumanı tüten köyünüze Kravik Lyre müziği yakışmaz mı?

Patax

Kuzey Avrupa ülkesi enstrümanları insanı depresif yapıyor. Biraz matrak bir enstrümanla deam edelim: Patax. Patax anlatılmaz yaşanır. Pataklamaktan mı geliyor acaba adı?

Hangi kafaya gider?

Kafa bırakmadılar ki insanda. Ne bileyim hangi kafaya gider.

Bu abinin hatunlarına daha doğrusu öhöm enstrümanlarına çok laf atılıyordu. Şöyle bir videoyla azgın ergen ordusunu da çok güzel travmatize etmişti. Seviyoruz 🙂 (Youtube yaş kısıtlaması getirmiş. çok acayip bir durum yok ama ne olur ne olmaz. Merak eden yetişkinleri aşşağıya alalım.)

Harpejji

Harpejji, Amerikan ses mühendisi Tim Meeks tarafından 2007 yılında geliştirilen elektrikli ve telli bir müzik aletidir. Bir piyano / gitar veya bir akordeon / pedallı çelik gitar arasında bir müzik aleti diyebiliriz. Çok genç olduğu için şu an dünyada 500 kadar Harpejji var.

Hangi kafaya iyi gider?

Benim… Benim kafaya çok iyi gitti. Harpejji ve Leonard Cohen oof offf.

Sadora (?)

Hakkında çok az şey bulabildiğim ama yine de tınısını sevdiğim bir müzik aleti. Bilinen tek üstadı Rusya’da bir sokak sanatçısı olan Sergey Sadov. Balalayka, sitar ve gusli adlı 3 enstrümanı birleştirmiş. Moskova’ya yolunuz düşerse büyük meydanlarda rastlayabilirsiniz. Videodaki linke gireyim dedim ama sitede bıçak ve bisiklet malzemeleri satıyorlar.

Hangi kafaya gider?

Hetalia Rusya karakteri “Vodkaaaaa” diye bağırarak uçaklardan karların üstüne atladığında arkasından bu Sergey Bey müziğiyle pekala gidebilir. Kısaca Rus kafası, en çok Rus kafasına gider bu alet 🙂

Boru

Yok yok obua falan değil bildiğiniz PVC inşaat borusu. Adamlar yapmışlar, çalıyorlar ne diyelim.

Hangi kafaya gider?

Zabaha kadar dans kafasına iyi gider. Aman borulara dikkat. Bu arada 64 milyon izlenmesi var videonun. Başarının yolu borudan mı geçiyor sahiden?

Tagelharpa / Talharpa

Geldik yine bir depresif İskandinav müzik aletine. Karanlık ruhumu besliyor bu coğrafya. Bir tarafımız Mardin/ Malatya bir tarafımız Reyjkavik/Oslo 🙂

Hangi kafaya gider?

Abi yazmış videoda zaten. Cenaze…. Cenaze yürüyüşüne iyi gider. 90lardaki dandik İskandinav black metal gruplarına acıyorum. Palyaço makyajı ve siyah elbiselerle boş kilise yakıp, birbirlerini bıçaklamak yerine şu aletleri çalmayı öğrenselerdi karizmaya karizma eklerlerdi.

Talharpanın çok karanlık ve mistik bir alet olduğunu düşünüyorum fakat sonradan öğrendim ki bu İskandinav aleti nedense Estonya folk müzisyenleri tarafından benimsenmiş ve ortaya rap yapan Estonya’lı amcalar çıkmış.

Yani sevgili İnternet sakinleri müzik çok acayip bir tavşan deliği. Bir talharpadan Estonya pop müziğine kadar ilerledik. Üstelik bu bağlantılar henüz yeni başlıyor. Mesela Talharpanın Finlandiya versiyonunun adı Jouhikko ve onu da nedense Japonlar sahiplenmiş durumda.

Müzik her koşulda bizleri dünyanın öbür ucuna bile bağlayabilir. Yoksa neden ben şu anda gecenin bir vakti Tokyo’da bir adamın geleneksel Finlandiya müzik aletleri çalmasını dinliyorum. Daha elimde çok fazla böyle enteresan müzik aletleri var. Hmm bu yazının enteresan müzik aletleri gibi devamı bile gelebilir. Ama şimdi dikkatim dağıldı çünkü kızın biri minnak mikrofon alıp hayvanlarla röportaj yapmaya çıkmış. Kafam ona gitti. Editörlerim siz de bence böyle bir format yapın evdemisin Youtube kanalına:)

Enteresan Müzik Aletleri, Enstrümanları ve Tınıları yazımızı beğendiyseniz:

“Eskiz VS Tamamlanmış Eser”

“İçinizi Isıtacak Sıra Dışı Hayvan Dostlukları”

“Karantina Günlükleri İnternetin Garip Köşeleri: Bölüm 8: Terk Edilmiş Zamansız Mekanlar ve Şehirler”


2021-03-15

Bir yanıt yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir