İçindekiler
Bir araştırmaya göre, yanlış tanıların % 30’undan fazlası ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanıyor ve bunların bazılarının nedeni hastaların yaptıkları hatalar. Bu nedenle doktora giderken, muayenenin kalitesinin sadece uzmana değil size de bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Evde misin ekibi olarak muayene sırasında yanlış teşhis riskinizi düşürecek ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilmek adına doktora gitmeden önce yapmamanız gereken 10 önemli hata listesi hazırladı:
1. Dermatoloğa gitmeden önce manikür-pedikür yaptırmayın.
Günümüzde dermatologlar 3.000’den fazla hastalığı tedavi etmektedir. Tam bir muayene sırasında, doktorun sadece cildinizi değil tırnaklarınızı da incelemesi gereklidir. Sonuçta, birçok mantar enfeksiyonu genellikle tırnaklarda bulunur. Bu sebeple bir doktorun tırnaklarınızın doğal halini görmesi çok önemlidir. Dahası, tırnaklardaki herhangi bir değişiklik, diğer organların hastalıklarına işaret edebilir. Bu yüzden tırnaklarınızda meydana gelen değişikliklere gereken dikkati vermelisiniz.
2. İdrar tahlili yaptırmadan önce çok susuz kalmayın.
İnsan idrarının % 99’u sudan geri kalan sadece % 1’lik kısım ise asit, amonyak, hormonlar, ölü kan hücreleri, protein ve tahlil için kullanılan diğer maddelerden oluşur. Anlayacağınız üzere yoğunluk çok düşük. Yani tahlil için 100 ml idrar sağlarsanız sadece yaklaşık 1 ml’si analiz için uygundur. Yeterli idrar ürettiğinizden emin olmak için testten birkaç saat önce daha fazla su içmelisiniz.
3. Kan basıncı ölçümü yaptırmadan önce tuzlu yemekler yemeyin.
Tuz, diğer zararlı etkilerinin yanı sıra kan basıncının yükselmesine de yüksek miktarda katkıda bulunur. Bu nedenle ölçümden önce fast food, kuruyemiş, fasulye veya çok fazla tuz içeren diğer yiyecekleri yememelisiniz. Aksi takdirde, sonuçlar hatalı şekilde yüksek çıkabilir.
4. Kolesterol ölçümünden önce alkol almayın.
Bira ve bazı alkollü içkiler kolesterolsüz olmasına rağmen, yüksek miktarlarda vücutta keskin bir kolesterol sıçramasına neden olabilecek karbonhidrat içerirler. Alkol aldıktan sonra yükselen kolesterol seviyeniz kısa zamanda normale döner, ancak hemen sonrasında doktora gitmek yanlış sonuçlar almanıza sebep olabilir.
5. Kolonoskopiden önce kırmızı meyve ve sebzeleri yemeyin.
Kırmızı renkli yiyecekler bağırsak kolonunuzu renklendirebilir ve kolonoskopinin sonucunu etkileyebilir. Kolonoskopiden en az bir hafta önce yemeyi bırakmanız gereken ürünler arasında pancar, kızılcık, kırmızı şeker, kırmızı krema, kırmızı meyan kökü, domates ve domates sosu gibi birçok yiyecek bulunmakta. Bunun doktora gitmeden önce kırmızı renk dışındaki ürünlerin tüketilebileceği anlamına gelmediğini de unutmamalısınız. Kolonoskopiden bir gün önce sadece berrak ve sıvı yiyecekler tüketmelisiniz.
6. Pap Smear testinden önce krem, kayganlaştırıcı ya da tampon kullanmayın.
Pap smear, kadın üreme organlarının sağlık durumunu belirlemek için en önemli testlerden biridir. Doktorlar bunu 3 yılda bir yapmanızı tavsiye ediyor. Muayene edilen bölgenin dış etkenlere karşı çok hassas ve iritasyon ihtimali çok yüksek olduğu göz önüne alındığında, aşağıdaki kuralları hatırlamalısınız:
- Pap smear testinden 48 saat öncesinde tampon takmayı bırakın.
- Testten 48 saat öncesinde krem ve kayganlaştırıcı uygulamayı bırakın.
- Testten 48 saat öncesinde spermisit kullanmayı bırakmış olun.
- Smearınızdan 72 saat öncesinde vajinal duş yapmayın.
7. Mamografi öncesinde deodorant kullanmayın.
Birçok deodorant, küçük metalik maddeler içerdiğinden mamografi öncesinde kullanmamalıyız. İşlem sırasında, bu metalleri kanser gelişiminin bir işareti olan kalkifikasyonlarla karıştırmak ise çok kolaydır. Deodorant kullanımı gibi önemsiz görünen bir detay sonucunda mamografi sonuçlarınız sadece yanlış olmakla kalmayıp, aynı zamanda sizi gereksiz yere tedirgin edecektir.
8. Göz doktoruna gitmeden önce bilgisayar karşısında uzun saatler geçirmekten kaçının.
Sürekli göz yorgunluğu ciddi sorunlara işaret edebilir ve üzerine gidilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Ancak bu durum, bilgisayar gibi cihazların uzun süreli kullanımı nedeniyle geçici olarak da ortaya çıkabilir. Birkaç saat, gözleriniz dinlenene kadar görüşünüz normalde olduğundan daha kötü hale gelebilir. İş veya sürücü kursu için sağlık raporu almak için göz doktoruna gidecekseniz, yorgun gözlerle gitmemenizi tavsiye ederiz. İşte göz yorgunluğunu anlamaya yardımcı olabilecek belirtilerin bir listesi. Bu belirtilere sahipseniz gözlerinizi dinlendirene kadar doktor randevunuzu ertelemenizi tavsiye ederiz:
- Gözleri açık tutamama hissi
- Gözlerde yanma veya kaşıntı
- Bulanık veya çift görme
- Işığa karşı artan hassasiyet
- Baş ağrısı
9. Kan tahliline gitmeden önce ilaçlarınıza ara verin.
Tahlilden birkaç gün önce, daha doğru bir sonuç için, kanınızın temizlenmeye vakti olması ve dış faktörlerden etkilenmemesi için kullandığınız bazı ilaçlara ara vermelisiniz. Zorunlu günlük kullanım için size reçete edilen haplara gelince, doktorlar genellikle tahlil günü kan vermeden önce ilaçları almamanızı; kan verdikten sonra almanızı tavsiye eder. Ancak siz mutlaka kendi doktorlarınızla hangi ilaçları önceden kesmeniz gerektiğini ya da ne şekilde alacağınızı konuşmalısınız.
10. Günlük rutininizi değiştirmeyin.
Vücudumuz, değişimlere uyum sağlaması için belirli bir süreye ihtiyacı olan kararlı bir sistemdir. Örneğin, seyahat edenler, gece gün farkı olan ülkeler arasında uçmanın yaklaşık 2 günlük dinlenme gerektirdiğini söylerler. Normalden bir saat geç yattığınızda, vücudunuzun mevcut genel durumunu ve farklı vücut indekslerini etkileyen bir stres yaşadığı ortaya çıktı. Bu durum aynı zamanda beslenme değişimi, az su tüketimi ve aşırı stres gibi diğer doğal süreçler için de geçerlidir.
“Daha önce küçük hatalar sebebiyle doktora gitmeyi ertelemek zorunda kaldınız mı? Doktora gitmeden önce yapmamanız gereken 10 önemli hata gibi yapılmaması gereken şeylere dair ipuçlarınızı ve deneyimlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.”