PANDEMİ BESLENME

Sağlık, şüphesiz çok çok önemli ancak şimdi yaşadığımız bu dönemde daha da önemli. Şundan 3-4 ay öncesine kadar sadece sağlık yönünden dengeli beslenmeyi konuşurken şimdi pandemi döneminde veya sonrasında sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı konuşur, araştırır olduk. Neden mi? Maalesef pandemi olarak kabul edilen koronavirüsün bulaşmasını engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir ne sebze ne de meyve var.

Bilim Kurulundaki doktorlar, hemen her gün bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız ve korumamız için TV kanallarında uyarılarda bulunmakta:

◊ Sağlıklı ve dengeli beslenme

◊ Fiziksel aktivite

◊ Sigara kullanımından vazgeçmek 

Bu üç kural genel olarak sağlıklı yaşamın şartları zaten. Ancak yeni normalde daha da önem kazandı. Sağlıklı yaşamak adına yaptığımız diyetler, detokslar yeni dönemde bize eskisi gibi yararlı olup olamayacağını bilmemiz çok zor çünkü hareketsiz bir yaşamın ağırlıklı olduğu bir hayat tarzımız oluştu. Yaz mevsimi başlangıcında uygulanan popüler diyetler, artık yerini daha bilinçli dengeli bir beslenişe bırakmak zoruna bıraktı. Bu sağlıklı besleniş ise kişiye özel beslenme şekline dönüşmek zorunda kaldı. Aslında en doğrusu, kişinin yeni normaldeki yaşam tarzına göre kendi beslenme listesini hazırlaması olacaktır. Peki, pandemide veya pandemi sonrası nasıl beslenmeliyiz ki  kilo kontrolü kişinin kendi iradesine uygun sağlıklı bir liste olabilsin?

Neleri pandemi beslenme listemizde bulundurmamalıyız?

PANDEMİ BESLENME

1. Şeker ve şekerli olan tüm yiyecekler,

2.İşlenmiş et grubunda yer alan ürünler,

3.Her türlü unlu gıdalar,

4.Hazır içecekler,

5.Glisemik indeksi yüksek her türlü yiyecek ve içecekler.

Neleri listemizde bulundurmalıyız?

PANDEMİ BESLENME

1.Kompleks karbonhidratlar,

2.Balık, işlenmemiş et, balık, yumurta gibi hayvansal gıdalar,

3.Bakliyatlar,

4.Sebzeler,

5.Zeytin ve zeytinyağı,

6.Ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler,

7.Mevsimsel taze meyveler.

Unutmayalım ki sağlıklı listemiz, fiziksel aktivitemizin yanı sıra vücudumuzun genetik yapısı; ailemizden gelen beslenme alışkanlıkları; bazı besinlere karşı duyduğumuz intoleranslarımız da çok önemli. Bütün bunlardan çıkaracağımız sonuç ise kendi vücudumuzu iyi tanımaktan geçiyor.

Haydi sevgili okurlar, kişiye uygun pandemi döneminde sağlıklı beslenme yemek  listenizde olup da uyguladığınız yemek tariflerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmaya başlayın.

PANDEMİSİZ SAĞLIKLI GÜNLERDE BULUŞMAK ÜZERE…

ŞİVE AYFER BAYHAN

Evde sebze ve meyve yetiştirmek ile ilgili iseniz Evde Organik Tarım: Hayal mi, Gerçek mi? yazımızı tavsiye ederiz.


2020-07-04

Bir yanıt yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir