Su filtreleme sistemleri çoğumuz için gereksiz bir uygulama olarak görülmektedir. Maalesef Korona Virüs Salgınından sonra bu fikir değişmeye başlıyor. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hazırladığı raporda İstanbul’da atık su arıtma tesisi çıkış sularının bir kısmının peyzaj bitkilerinin sulanmasında kullanıldığını ve bu durumun korona virüsün yayılmasını hızlandırdığını düşündüklerini vurguladı.

Muhtemelen içme suyu filtreleme sistemlerine daha fazla odaklanmaya başlamamızın zamanı geldi…

Suyunuzu nerede içtiğinizden bağımsız olarak, filtre işlemlerinin nasıl çalıştığını öğrenmeye başlamanın tam sırası…

Aktif Karbon Su Filtreleme Sistemleri:

Bu tip filtreler, sudaki kirliliği bir emme işlemi yoluyla çeken ve yakalayan aktif karbon granülleri kullanır. Aktif karbon filtresi en yaygın ev tipi su filtrelerindendir. Bu sistemi kullanan ve en revaçta olan marka Brita filtreleridir. Ürüne buradan ulaşabilirsiniz.

Aktif karbon granülleri kömür içerir. Bir malzeme olarak kömür, kurşun ve sünger arasındaki bir dokudadır. Doğal olarak, emilim sürecini artırmada %100 başarılı bir iç yüzey alanına sahiptir.

İyon Değiştirme Su Filtreleme Sistemleri:

İyon Değiştirme filtreleri suyu yumuşatmak için en iyi filtrelerden biridir. Sudaki kirliliği filtrelemesinin yanı sıra sudaki kireci de gidererek suyun sertliğini alır. Suyu daha kolay sindirilebilir bir hale getirir.

su filtreleme sistemleri

Bu tip su filtreleme sistemleri iyon yaydıktan sonra bu iyonları yakalayarak ve iyi iyonları serbest bırakarak kirletici maddelerin atomlarını ayırmak için tasarlanmıştır.

İyon değiştirme filtreleri sodyum iyonları içeren zeolit boncuklar kullanır. Filtre görevi gören bu tanecikler, gelen kirletici maddeleri hapseder ve bunları sodyum iyonlarıyla değiştirir. Lifetech firmasının ürettiği cihazı buradan görebilirsiniz.

Damıtma:

Damıtma yöntemi suyu arıtmanın en temel yoludur. Bu yöntem diğer filtreleme sistemlerinden daha az pratik olsa da; süslü bir cihaz kullanmadan suyu kendi başınıza filtrelemenin tek yoludur ve hala suyunuzu filtrelemenin ve arıtmanın en iyi yollarından biridir.

su filtreleme sistemleri

Damıtma işlemi basitçe suyu kaynatmakla başlar. Suyu sadece bakteri öldürmek için değil; buhar yapmak için de kaynatmamız gerekir. Sonra bu buharı yakalar ve ayrı bir kapta tekrar soğuturuz ve temiz su elde ederiz. Lise kimya derslerimizden tanıdık bir yöntem öyle değil mi?

Su, diğer kirleticilerden (toksik ağır metaller gibi) çok daha düşük bir sıcaklıkta kaynadığından, buhar ayrılırken bu kirleticiler geride kalacaktır ve size temiz su bırakacaktır.

Bu yöntemlerden hangisini seçtiğinizi ve deneyimlerinizi yorumlar bölümünde bize bildirmeyi unutmayın…


2020-06-15

Bir yanıt yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir