İçindekiler

Evinizde Covid-19 hastası varsa neler yapmalısınız? Bu yazımızda bu konuya elimizden geldiğince ışık tutmaya çalışacağız.

Birlikte yaşadığınız birine COVID-19 teşhisi konmuşsa veya buna sahip olma olasılığı çok yüksekse (örneğin, test sonuçlarını bekliyorsa), size önemli görevler düşer. Birlikte yaşadığınız hastanın bakımını size veya başka birine virüsü bulaştırmasını engelleyecek şekilde yapmalısınız.

Teşhisi alır almaz yapmanız gerekenlere birlikte bakalım:

Enfekte kişiyi evde en iyi şekilde izole edin.

Mümkünse, hastaya kendi yatak odası ve banyosunu verin. Eğer enfekte kişiyle normalde aynı odada kalıyorsanız ve evinizde bir misafir odanız varsa veya birden fazla yatak odası varsa sizin o odalardan birine yerleşmeniz en ideali olacaktır.

Evdeki alan dar olsa bile, tüm seçeneklerinizi değerlendirin. Normalde hasta kişiyle aynı yatağı paylaşıyorsanız ve fazla yatak odanız yoksa kanepede uyumayı düşünebilirsiniz. Kişisel eşyaları olabildiğince ayrı tutun: Mutfak eşyaları, banyo malzemeleri, yatak takımları veya diğer eşyaları asla paylaşmayın. Sağlık Bakanlığı’nın yakın çevrede yaşayanlara yönelik yönergeleri de birlikte yemek yememenizi tavsiye etmektedir.

Evin hâlâ sağlıklı olan sakinleri yapabiliyorlarsa evden taşınmalı mı? Soruyu yönelttiğimiz doktorlar bunun zor bir soru olduğunu söylüyor. Yüksek riskli birinin (örneğin KOAH’lı yaşlı bir kişi) bir süre arkadaşlarıyla veya ailesiyle birlikte kalması daha iyi olabilir, ancak aynı zamanda eğer virüsü hasta kişiden yanlışlıkla aldılarsa; taşındıkları kişiye yayma riskiyle de karşı karşıya kalırlar.

“Görevli” bir kişi belirleyin.

Evinizde Covid-19 hastası varsa ve onun dışında evde yaşayan birden fazla kişi varsa, hasta olan kişiyle iletişim kurması için bir kişi seçin. (Kronik hastalığı olan yüksek risk grubundaki kişiler bu rolü üstlenmemelidir.)

Bu görevli kişi sizseniz, hasta kişinin tüm bakımını yapacak kişi siz olacaksınız. Temizliğini yapmak, çamaşırlarını yıkamak, yiyecek getirmek gibi işleri yalnızca siz yapmalısınız. Bu, evdeki diğer insanlar için riski en aza indirir.

EVİNİZDE COVID-19 HASTASI VARSA

Hastanızın dış dünyayla bağlantısını kurun.

Tüm bu izolasyon önlemleriyle, enfekte kişinin yalnız başına çok fazla zaman geçirmesi onun için çok zor olacaktır. Yüz yüze ziyaretçiler için doğru bir zaman değil, ancak hastanızın odasını kurarken, kişinin başkalarıyla iletişim kurmak için imkanlara sahip olması hastanın psikolojisi için çok önemlidir. Odasında sosyal medya ya da haberler için kullanabilecekleri veya başkalarıyla sohbet edebilecekleri bir telefon veya cihaz olduğundan emin olun.

Doktorlar, iletişimin bir kişinin ruh sağlığı için önemli olduğunu ve aynı zamanda başkalarının da onlara göz kulak olması için önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor. Hasta bir arkadaşınızla görüntülü konuşuyorsanız ve alışılmadık şekilde yorgun veya nefessiz göründüklerini fark ederseniz, bu, yardıma ihtiyaçları olabileceğine dair önemli bir uyarı olacaktır.

İhtiyaçlarınızı tamamlayın

İhtiyaçlarınızı gidermek için marketlere ne kadar az yolculuk yapmanız gerekirse o kadar iyidir. Yapabileceğiniz en iyi şey bu ihtiyaçları önceden fazlasıyla stoklamak.

EVİNİZDE COVID-19 HASTASI VARSA

İşte stoklanacak birkaç şey:

Tıp uzmanları arasında nabız oksimetresinin pandemi döneminde evlerde olması gereken bir şey olup olmadığı konusunda görüş farklılıkları mevcut. (Nabız oksimetresi parmağınıza ağrısız bir şekilde, klips gibi takılan ve kanınızdaki oksijeni ölçmek için kullanılan bir cihazdır.) Doktorlar, bazı COVID-19 hastalarının nefes darlığı hissetmeden tehlikeli derecede düşük oksijen satürasyonuna sahip olabileceğine dikkat çekiyor. Nabız oksimetresine sahipseniz, cihazın verdiği değerleri nasıl yorumlayacağınız konusunda doktorunuzla konuşmanız gereklidir.

** Bu ürünleri evden çıkmadan internetten evinize hızlı bir şekilde getirtebileceğinizi unutmayın. Verdiğimiz linklerde indirimli fiyatlarına ulaşabilirsiniz.

Teması en aza indirin.

Birçok COVID-19 vakası hane içinde yayılırken, uzmanlar, bir kişinin enfekte olduğu, ancak dikkatli önlemler sayesinde bunu başkalarına yaymadığı birçok aile örneği olduğunu da belirtiyor. Bu nedenle, bulaşma riskini azaltmak için fazladan çaba sarf etmek sizin için faydalı olabilir.

Koronavirüsün yayılmasının ana yolu (tek yolu değil) solunum damlacıklarıdır. Başka bir deyişle, biri size yakın nefes aldığında, bağırdığında veya öksürdüğünde risk altındasınız demektir. Bu riski alacağınız bazı önlemlerle azaltabilirsiniz:

EVİNİZDE COVID-19 HASTASI VARSA
  • En az 1,5 metrelik bir mesafeyi koruyun.
  • Mümkünse bir pencere açın veya dışarıda zaman geçirin.
  • Maskeler en büyük yardımcılarınızdır. Enfekte kişi ve diğer aile üyeleri, yakın temas halindeyken mutlaka maske takmalıdır.
  • Medikal bir yüz siperliği, gözleriniz de dahil olmak üzere yüzünüze temas edebilecek ek damlacıkları da tutabilir.

Virüs ayrıca temas edilen yüzeyler yoluyla da yayılabilir, bunu önlemek için:

  • Eldiven giyin ve / veya hasta kişinin eşyalarına dokunduktan sonra, çamaşırlarını yıkadıktan veya temizliklerini yaptıktan sonra sık sık ellerinizi yıkayın.
  • Giysilerinizden damlacıkları uzak tutmak için hastanızla iletişim kurarken üzerinize koruyucu bir giysi daha giymeyi deneyin.
  • Hasta kişinin dokunduğu yüzeyleri, özellikle de kapı kolları ve tezgahlar gibi sık sık dokunulan şeyleri dezenfekte edin.

Semptomları takip edin ve hastanın da izlemesine yardımcı olun.

Hafif bir koronavirüs vakası, soğuk algınlığı veya gripten çok farklı bir bakım gerektirmez. Ancak COVID-19 şiddetli ve hatta ölümcül hale gelebilir, bu nedenle sağlık durumlarını takip etmek çok önemlidir.

Eğer hastane ortamında tıbbi bakıma ihtiyaç duymaya başlarlarsa bazı soruları cevaplayabilmek için semptomlarla ilgili notlar tutun – örneğin semptomlar hangi tarihte başladı?

Ve kişinin acil tıbbi bakıma ihtiyacı olduğuna dair işaretlere kesinlikle dikkat edin. Doktorlara göre bu uyarı işaretleri şunları içerir:

  • Nefes almada güçlük
  • Göğüste kalıcı ağrı veya basınç
  • Sonradan oluşan kafa karışıklığı
  • Uyanamama veya uyanık kalamama
  • Mavimsi dudaklar veya yüz

Evinizde Covid-19 hastası varsa ev izolasyonu için mevcut yönergelere göre bu önlemlere uymanız gerekmektedir. Doktorunuz size özel talimatlar vermediyse ya da hastanız hastanede tedavi olamadıysa; hastanın ateşi geçtikten üç gün sonra (eğer bütün semptomlar kaybolduysa ve ilk belirtileri göstermesinin üzerinden en az on gün geçtiyse) ev izolasyonunu sona erdirebilir. Hastayla aynı evi paylaşan sizler ise, virüse ilk maruz kaldığınız günden itibaren en az 14 gün evde kalmalısınız.


2020-09-19

2 yorum

  1. Açıklayıcı olan bu yazınız için sizi tebrik ediyorum çünkü komşumuzdaki bakıcının corona olmasıyla evin hanımı ve beyine rehber oldunuz. Emeğinize sağlık Teşekkürler

  2. Teşekkürler bu ayrıntılı bilgiler için şu anda yaşadığımız bu problemi atlatmamıza yardımcı olacağını düşünüyorum tekrar tekrar okudum sağolun kaleminize sağlık

Bir cevap yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir