İçindekiler

Kurgu yazarlarının yaşadığı en büyük problem okuyucuların yazarlardan gerçeklikle ilgili beklentileridir. En şaşırtıcı, en fantastik hikayelerde bile okuyucu o hikayede mantık arayışına girer. Bu nedenle yazarlar yarattıkları dünyaları inandırıcı kılmak için çok zaman harcarlar. Çok nadiren de olsa yazarlar bu çalışmalarında gerçek olaylara ürkütücü derecede benzeyen olay örgüleri yazmayı başarırlar. Bu sebeple zaman zaman karşımıza geleceği tahmin eden 9 roman çıkar.

Aşağıda bahsettiğimiz kitaplarda olaylar o kadar ayrıntılı benzerlikler taşıyor ki bu kitapların gerçekten kurgu mu yoksa değişik akılların ürünleri mi oldukları hala gizemini koruyor.

VE KARŞINIZDA GELECEĞİ TAHMİN EDEN 9 ROMAN :

1. Titanik (Morgan Robertson)

GELECEĞİ TAHMİN EDEN 9 ROMAN

Morgan Robertson tarafından yazılan bu kitapta, “yüzen en büyük gemi” olarak tanımlanan devasa bir gemi, bir bekçi “Buzdağı” diye bağırdığında Kuzey Atlantik boyunca tam hızda ilerlemektedir. Gemi buza çarpar ve batmaya başlar. Çok az cankurtaran botuyla, gemi düşerken yolcuların çoğu boğulur.


Hikaye tanıdık geliyor olabilir; ancak bu gemi Titanik değildi. – Robertson’ın gemisi Titan’dı. Robertson romanını Titanik ilk ve son yolculuğuna çıkmadan 14 yıl önce kaleme almıştı ve bunlar Robertson’un Titan’ı ile Titanik arasındaki tek benzerlik de değil. Metnin tahmin gücü öylesine kuvvetliydi ki, gerçek Titanik’in batışından sadece bir hafta sonra Robertson’ın yazdığı geleceği tahmin eden roman gazetelerde “inanılmaz bir kehanet” olarak adlandırıldı.

2. Earth (David Brin)

GELECEĞİ TAHMİN EDEN 9 ROMAN

1990 yılında, bilim kurgu yazarı David Brin, 2038 yılı hakkında bir dizi tahminle dolu bir roman olan Earth’ü yayınladı. Kitapta, spam’e benzeyen bir şey e-posta gelen kutularını etkiler ve Japon nükleer santralinde nükleer erime meydana gelir; dünya küresel ısınmadan muzdariptir. Bangladeş Cumhuriyeti’nin üç milyon vatandaşı, erken gelen muson yağmurlarının el yapımı setlerini patlatmasını; çiftliklerinin ve köylerinin yıkanmasını seyreder.

3. The World Set Free ( H.G. Wells )

GELECEĞİ TAHMİN EDEN 9 ROMAN

1914 yılında yazdığı romanında H.G. Wells, atomdan enerji çıkarma sorununun 1933’te çözüleceğini öngördü ve o yıl Leo Szilard nükleer zincir reaksiyonu fikrini ortaya attı. Bu, The World Set Free’nin tek öngörü unsuru da değildi: Wells, aynı zamanda, radyoaktif elementlerin, savaş alanlarını yıllarca radyoaktif bırakan “atom bombalarında” nasıl kullanılabileceğini de tanımladı.

4. Gulliverin Gezileri (Jonathan Swift)

GELECEĞİ TAHMİN EDEN 9 ROMAN

Jonathan Swift’in 1726 yılında yazdığı roman, bilim adamları ve onların araştırmaları da dahil olmak üzere İngiliz yaşamının birçok yönünü hicvediyordu. Swift romanında Laputanların, Mars çevresinde nispeten kısa yörünge dönemleri olan iki uydu bulduğunu yazdı – bu türde iki uydu keşfedilmeden 150 yıl önce. Swift’in haklı çıktığı sadece Ay’ın varlığı değildi: Ay’ın “tuhaf” davranışı Swift’in yazdıklarına çok benziyordu.” Daha sonraları Mars’ın uydusu Phobos’taki birkaç kratere artık Swift’in karakterlerinin adı verildi.

5. Aya Yolculuk (Jules Verne)

GELECEĞİ TAHMİN EDEN 9 ROMAN

Jules Verne, Amerika Birleşik Devletleri’nden Ay’a seyahat eden üç adamın öyküsünü yazdıktan 100 yıldan fazla bir süre sonra, ilk gerçek ay yolcuları, tıpkı kurgusal meslektaşlarının yaptığı gibi aya uçuşlarını gerçekleştirdiler.

6. Fahrenheit 451 (Ray Bradbury)

GELECEĞİ TAHMİN EDEN 9 ROMAN

Bilgisayarınızı, televizyonunuzu açtığınızda veya kulaklığınızı açtığınızda, Ray Bradbury’nin 1953 tarihli Fahrenheit 451 kitabının distopik vizyonunu yaşayabilirsiniz. Romanda insanlar, tıpkı günümüzde olduğu gibi birbirleriyle konuşmak, sosyalleşmek yerine kendilerini yapay ve dijital bir eğlence bombardımanına tutuyorlar.

7. Stand On Zanzibar (John Brunner)

60’ların sonlarında yazılan ve 2010’da geçen John Brunner, kitabında popüler bir politikacı olan Beninia’nın başkanı Başkan Obomi’yi; rastgele silahlı terör eylemlerini, Avrupa Birliği’ni; ve telefonla bir ansiklopediye bağlanan kişileri işleyerek listemize en ön sıralardan girmeyi hak kazandı.

8. Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü (Edgar Allan Poe)

Edgar Allan Poe tarafından 1838’de yayınlanan romanda, Nantucket’tan Arthur Gordon Pym’in Öyküsü’nde denizciler, balina avı gemilerine bir fırtına vurduktan sonra okyanusta sürüklenir ve açlık çekmeye başlarlar. Sonunda umutsuzca, kimin feda edileceğine karar vermek için çok şey çekerler ve arkadaşları tarafından yenecek olmanın kaderi Richard Parker’a düşer. Poe’nun bu yamyamlık öyküsünü yazmasından yaklaşık 50 yıl sonra, gemileri Mignonette bir fırtınada battıktan sonra, gerçek bir Richard Parker, açlık çeken gemi arkadaşları tarafından öldürüldü ve yenildi. Bu olay olduktan sonra Poe’nun bir zaman makinası sahibi olduğu ve zamanda yolculuk yaptığı inancı çoğu insan tarafından benimsendi.

9. The Machine Stops (E.M. Forster)


Elimizdeki en iyi şans şu anda hastalığı uzak tutmak için kendi kendimizi tecrit etmek. İnsanları görmeniz gerekiyorsa, Zoom’da oturum açıyoruz. Başkasına dokunmak hala oldukça riskli görünüyor. E.M. Forster’ın 1909 tarihli romanı “The Machine Stops” da (daha sonra The Eternal Moment and Other Stories kitabında yer aldı), yer alan yaşam düzeni bugünün normal dünyası haline geldi. The Machine Stops, sadece ileri görüşlü değil; 2020’deki kilitli yaşamın dudak uçuklatan, nefes kesen doğruluktaki edebi bir açıklaması.


2020-08-31

Bir cevap yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir