evde yetiştirme

İçindekiler

Evinizde bahçeniz ya da balkonunuz yoksa daha önce anlattığımız ve birçok insanın düzenli devam ettirdiği gibi evde tarım işlemini kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Evde sebze yetiştirmek için bahçeniz olması gerekmiyor ihtiyacınız olan tek şey biraz güneş ışığı ve doğru toprak.

Pandemi süreci bu işe koyulmak ve yıl boyunca kendi sebzelerinizi, meyvelerinizi, bitkilerinizi ve diğer yiyeceklerinizi yetiştirmek için en doğru zaman. Manava gitmemek de cabası…

Evde tarım için en iyi sebze seçeneklerimize göz atalım !!

1.Yeşil Soğan

EVDE YETİŞTİRME

Yeşil soğan evde tarıma yeni başlayanlar için en basit seçenektir. Çünkü bakımı kolaydır ve diğer sebzeler kadar güneş ışığına ihtiyaç duymazlar.

2.Turp

EVDE YETİŞTİRME

Vitamin deposu turp, bir kök sebzesi olduğu için fazla ışığa ihtiyaç duymaz ancak büyüyen mahsulleri barındırmak için derin bir saksıya ya da kaba ihtiyaç duyar.

3.Mikro yeşillikler

EVDE YETİŞTİRME

Mikro yeşilliklerin yetiştirilmesi inanılmaz derecede kolaydır. Aynı zamanda süper sağlıklıdır. Mikro yeşiller, diğer sebze ve bitkilerden 40 kat daha fazla vitamin ve besin maddesi ile doludur. Onları sandviçler ve salataların içinde kullanmanızı öneririz! Bizim tavsiyemiz bir bebek lahana, pancar ve roka karışımı ile başlamanızdır. İlk hasatınızı sadece 2-3 hafta sonra alacaksınız.

4.Baharatlar

Baharatları evde yetiştirmek oldukça kolaydır. Sadece kış aylarında pencereye çok yakın olmadıklarından emin olun (soğuk hava solmalarına sebep olabilir). Fesleğen, biberiye, kişniş, frenk soğanı, kekik ve maydanoz gibi yetiştirilmesi en kolay baharatlardan dilediğinizi seçip işe koyulun.

5.Ispanak

Ispanak nemle çevrili olmayı sevmez, bu yüzden ıspanağınızı drenaj delikleri olan bir saksıda iyi süzülebilen bir toprakta ektiğinizden emin olun. Kökler için hem uygun drenajı hem de havalanmayı sağlayan iç mekanlar için toprak karışımlarından kullanmak doğru olacaktır. Ispanak evde yetişen en iyi sebzelerden biridir.

6.Patates

Patates bir tarım torbasında yetiştirilebilir, ancak kurulduktan fazlaca ışığa ihtiyaç duyarlar. Ayrıca hızlıca büyüyebildikleri için onlara biraz yer açmanız gerekebilir.

7.Domates

Domatesler gibi sebzelerin iç mekanlarda iyi performans göstermesi zor olabilir. Bu yüzden onları iç mekanlarda başlatmak ve sonra hava yeterince ısındıktan sonra dışarı taşımak en iyisidir. Ya da, tarım ışıklarından veya hidroponik bir sistemden yardım alarak onları büyütebilirsiniz. Domateslerinizin her gün 8-10 saat güneş ışığına ihtiyacı olacaktır. Ayrıca evinizde çok fazla yer kaplamadığından emin olmak için kompakt bir saksı seçmek işinize yarayabilir.

8.Çilek

Bu tatlı meyveleri yıl boyunca saksılarda yetiştirebilirsiniz, ancak bol miktarda güneş ışığına erişebildiklerinden emin olmanız gerekir. Ayrıca bu meyveler için tarım ışıklarını veya bir hidroponik sulama sistemi de düşünebilirsiniz.

Evde yetiştirmek için ihtiyacınız olanlar:


Başlamak için, drenaj delikleri olan bir saksıya ve özel olarak tasarlanmış iç mekan saksı toprağına ihtiyacınız olacaktır. Bazı bitkiler küçük saksılarda büyürken, daha büyük sebzeler için büyük ve derin kaplar gerektirecektir. Böylece köklerinin gelişmesi için yeterli yer olacaktır. Toprağınızın düzgün drene olmasını sağlamak için yüksek kaliteli saksı toprağına organik perlit ekleyerek kendi karışımınızı yapmak yararlı olabilir.

Malzemelerinizi aldıktan sonra, kendinize güneşli bir pencere bulun (sebzeler en az 4-6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyarken, meyveler günde en az 8-10 saat gerektirir) ve ekmeye başlayın.

Sulama söz konusu olduğunda, her bitki biraz farklı olacaktır. Ancak eski atasözünü hatırlamak her zaman en iyisidir: azı karar, çoğu zarar. En doğrusu kapalı bahçenizin yakınında bir soğuk hava nemlendiricisi kurun. Tipik dış ortam koşullarını simüle etmeye ve kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Özellikle kasvetli kış günleri yaklaşırken bitkilerinize ekstra bir destek vermek için güçlü tarım ışıklarına yatırım yapın.

Sebze ve meyveleriniz tarım ışıkları olmasa da filizlenecektir. Ancak ektiklerinizi kesip tadını çıkarabilmeniz birkaç haftadan uzun sürecek birkaç aya kadar vakit alacaktır. Sizin için hazırladığımız ipuçlarını izleyin; kısa sürede kendi ev bitkilerinizi hasat etmeye başlayacaksınız.

Evde tarım konusunda başka fikirleriniz varsa lütfen aşağıya yorum yapın…


2020-06-22

Bir cevap yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir