Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır

İçindekiler

Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır? Öncelikle propolisin ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor.

Balın arıların yaptığı tek şey olmadığını biliyor muydunuz? Arılar ayrıca iğne yapraklı ağaçların veya yaprak dökmeyen ağaçların özünden propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Ağacın öz suyunu kendi atıkları ve balmumu ile birleştirerek kovanlarını oluşturmak için kullanılan yapışkan, yeşilimsi kahverengi bir ürün oluştururlar. Bu bileşiğin adı propolistir.

Binlerce yıl önce, eski uygarlıklar tıbbi özellikleri için propolisi kullandılar. Yunanlılar apseleri tedavi etmek için kullandı. Asurlular enfeksiyonla savaşmak ve iyileşme sürecine yardımcı olmak için yaralara sürdü. Mısırlılar mumyaları mumyalamak için kullandılar.

Propolisin bileşimi, arıların bulunduğu yere ve hangi ağaçlara ve çiçeklere eriştiklerine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Avrupa’daki propolis, Brezilya’daki propolis ile aynı kimyasal yapıya sahip olamaz. Bu sebeple araştırmalarda propolisin sağlık yararları hakkında genel sonuçlara varmak zordur.

Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır

Propolisteki Faydalı Bileşenler

Araştırmacılar propoliste 300’den fazla bileşik tespit ettiler. Bu bileşiklerin çoğu polifenol formlarıdır. Polifenoller, vücuttaki hastalık ve hasarlarla savaşan antioksidanlardır.

Spesifik olarak propolis, flavonoidler adı verilen polifenolleri içerir. Flavonoidler bitkilerde bir koruma şekli olarak üretilir. Aşağıdakiler dahil antioksidan özelliklere sahip olduğu düşünülen gıdalarda yaygın olarak bulunurlar:

  • Meyveler
  • Yeşil çay
  • Sebzeler
  • Kırmızı şarap

Deneyler ve araştırmalar ne diyor?

Propolisin antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak propolis ile ilgili bilimsel araştırmalar sınırlıdır. Araştırmacılar tam olarak nedenini bilmiyorlar, ancak bazı bakteri, virüs ve mantarlardan koruma sağladığı görülüyor.

Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır

Yaralar

Propolis, antifungal olarak işlev gören bir flavonoid olan pinocembrin adlı özel bir bileşiğe sahiptir. Bu anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikler propolisi yara iyileşmesinde yardımcı kılar. Bir çalışma, propolisin yeni sağlıklı hücre büyümesini hızlandırarak travmatik yanıkları olan kişilerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini buldu.

Başka bir çalışma, topikal propolis alkol özütünün oral cerrahi yaralarda mast hücrelerini azaltmada steroid kremden daha etkili olduğunu buldu. Mast hücreleri iltihaplanma ve yavaşlayan yara iyileşmesi ile ilişkilidir.

Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır

Kanser

Propolisin belirli kanserlerin tedavisinde de rolü olduğu öne sürülmüştür. Bir araştırmaya göre maddenin kanser önleyici etkilerinden bazıları şunları içerir:

  • Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemek
  • Hücrelerin kanserli olma olasılığını azaltmak
  • Kanser hücrelerinin birbirine sinyal göndermesini sağlayan yolları bloke etmek


Çalışma ayrıca propolisin kanser için tamamlayıcı bir tedavi olabileceğini – ancak tek başına bir tedavi olmadığını belirtiyor. Başka bir çalışma, Çin propolisinin meme kanseri hücreleri üzerindeki anti-tümör etkileri nedeniyle meme kanserinin tedavisinde yardımcı bir tamamlayıcı tedavi olabileceğini buldu.

Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır

Uyarılar

Propolis ürünlerinin güvenli olup olmadığını belirlemek için henüz yeterli kanıt yok, ancak yüksek riskli olarak kabul edilmiyorlar. İnsanlar bal yediklerinde tipik olarak biraz propolis alırlar. Ancak bal veya arı alerjiniz varsa, propolis içeren ürünlere de reaksiyonunuz olacaktır. Propolis ayrıca uzun süre kullanıldığında kendi alerjik reaksiyonuna neden olabilir.

Tipik alerjik reaksiyon, egzama benzeri bir cilt problemidir. Özellikle alerjik bir bünyeniz veya astımınız varsa, tedavi planınıza propolis eklemeden önce doktorunuzla konuşun.

Propolis nereden alınır

Propolis eczanelerden veya sağlıklı gıda mağazalarından satın alınabilir. Topikal formlar arasında kremler, merhemler ve losyonlar bulunur. Propolis ayrıca ağızdan alınabilir ve tablet, sıvı özüt ve kapsül formunda gelir.

Şu anda, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğundan tıbbi olarak önerilen bir doz yoktur. Bir çalışma, günde yaklaşık 70 miligramlık bir günlük doz önermektedir. Üreticiler, ürün etiketinde bir doz önerebilir. Herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza propolisin sizin için güvenli olup olmadığını sorun.

“Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır?” yazımızı beğendiyseniz, aşağıdaki yazılarımızı da tavsiye ederiz…

Papatya Çayının Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları ve Kullanımı

Kekik Suyunun Faydaları: Besin Açısından Zengin Kekik Suyunu Bağışıklığınızı Güçlendirmek İçin Kullanın


2020-11-26

Bir yanıt yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir