İçindekiler

Zeytin yaprağı çayı, Akdenizliler arasında hastalıkları tedavi etmek için kullanılan en yaygın ve geleneksel bitki çaylarından biridir. Yüzyıllardır soğuk algınlığı, sıtma veya tropikal hastalıklar gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmıştır.

2007’de, Avustralya’daki 55 şifalı bitkinin antioksidan kapasitesini inceleyen araştırmacılar, zeytin yaprağı özünün, incelenen tüm bitkiler arasında en yüksek temizleme aktivitesine -Camellia sinensis (yeşil çay) ve Silybum marianum’un (deve dikeni) iki katından fazla- sahip olduğunu buldu.

Zeytin Yaprağı Çayı Faydaları

Araştırmalar, zeytin yaprağının bileşenlerinin sağlık üzerinde yararlı etkileri olabileceğini göstermektedir.

Hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet veya hiperlipidemi için faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 2018’de yayınlanan bir araştırma, sürekli zeytin yaprağı özü alımının hematolojik parametreler üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir. Bir çalışma kırmızı kan hücresi sayısının zeytin yaprağı tüketildiğinde yeşil çay grubuna karşı 6. ve 12. haftalarda önemli ölçüde arttığını bulmuştur.

2019’da yayınlanan yeni bir araştırma, prediyabetik yetişkinlerde zeytin yaprağının sağlıklı etkilerini araştırdı.

Sonuçlar zeytin yaprağı özü tüketenlerin serum lipidlerinde (uzun dönüştürülmüş trigliseritler veya düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol) önemli bir düşüş olduğunu gösterdi.

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Eğer yakınlarınızda bir zeytin ağacı varsa taze versiyonunu, yoksa aktardan kuru versiyonunu alarak yapabilirsiniz. Ağaçtan toplayacaksanız ilaçlı olmayan veya yoğun yollardan uzak olanlardan sağlıklı görünen yapraklar hasat edin. Saklamak istiyorsanız topladıklarınızı kurutmanız gerekecektir. Ancak bir ağacınız varsa ve her gün birkaç yaprak almak için dışarı çıkabiliyorsanız, taze en iyisidir. Daha az okside, daha güçlü veya daha hafif, yumuşak bir tada sahiptir.

Bir avuç yaprağı suda kaynatmak yerine kahve demleme aparatı ile yavaşça birkaç dakika demleyin. Yüksek ısı, aktif bileşenlerini yok eder. Daha fazla fayda sağlamak veya sisteminizi gerçekten güçlendirmek için daha uzun süre kullanabilirsiniz. Damak tadınıza göre limon, bal veya zencefil ile de karıştırabilirsiniz.

Biraz da tarih:

Zeytin ağacı yavaş büyür fakat dayanıklıdır ve aşırı koşullara dayanabilir. Lübnan’da 6000 yıllık bir zeytin ağacının yetiştiğine dair kayıtlar vardır. Zeytin dalı uzun zamandır barışın sembolü, hayat veren bir ağaç olarak görülmüş veya saygı görmüştür. MÖ 37000 tarihli bir zeytin ağacının fosilleşmiş kalıntıları vardır. Bilinen ilk plantasyon Minoan uygarlığı tarafından dikilen MÖ 3000 civarında Girit’tedir.

“Zeytin Yaprağı Çayı Nedir ve Ne İçin Tüketilir?” yazımızı beğendiyseniz:

“Hamilelikte Ayvanın Faydaları”

“Propolis Nedir ve Nasıl Kullanılır ?”

“Papatya Çayının Faydaları”

“Hindistan Cevizi Yağı Faydaları ve Kullanımı”


2021-01-28

Bir cevap yazın

No apps configured. Please contact your administrator.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir